Mikä Skaftkärr?

Skaftkärr on Porvoossa sijaitseva energiatehokas asuinalue, jota rakennetaan parhaillaan. Alue on kooltaan noin 400 hehtaaria ja siellä asuu tulevaisuudessa noin 7000 ihmistä. Energiatehokkuus otetaan alueella huomioon monin eri tavoin; aina kaavoituksesta rakentamiseen sekä asumisesta jokapäiväisiin, alueen asukkaiden arkisiin valintoihin.

Skaftkärr sai alkunsa osana Sitran (Suomen itsenäisyyden juhlarahaston) viisivuotista Energiaohjelmaa, joka alkoi vuonna 2008. Sen tavoitteena oli kääntää yhdyskuntien energiankäyttö ja kasvihuonekaasupäästöt laskuun.

Hanke on osoittanut selvästi, että rakentamisessa on mahdollista saada aikaan merkittäviä päästövähennyksiä, pienempää hiilijalanjälkeä sekä kestäviä ratkaisuja. Skaftkärr on Suomen  mittakaavassa suuri ja ainutlaatuinen ponnistus. Saavutettuja kokemuksia ja tuloksia on tarkoitus hyödyntää laajasti myös muualla maassamme.

Millaiset asumisen ja liikkumisen ratkaisut säästävät energiaa?
Skaftkärrissä on haluttu lisätä energiatehokkuutta rakennetussa ympäristössä ja kansalaisten arjessa. Alueen suunnittelun on osallistunut iso joukko eri yhteistyötahoja.
Kaavoitus ja sen suunnittelu on ollut keskeisessä roolissa. Alueella on ns. energiakaava, jossa energiatehokkuus on otettu mukaan koko kaavoitusprosessiin. Olennaista on myös ollut työkalun kehittäminen sähkönkulutuksen seurantaan ja kulutuksen vähentämiseksi. Asemo-palvelun avulla on mahdollista saada ajantasainen kulutustieto omasta kotitalosta vaikkapa omaan puhelimeen. Myös energiayhtiöille on luotu sellaisia palveluliiketoimintamalleja, jotka tukevat energiatehokasta rakentamista.
Skaftkärrin rakentaminen ja tonttimarkkinointi ovat parhaillaan käynnissä. Ensimmäiset asukkaat ovat jo muuttaneet Omenatarhan alueelle. Vapaita tontteja on vielä mahdollisuus tiedustella Porvoon kaupungilta.

Tutustu Porvooseen.

Unelmien kotikaupunkiin.

Unelmat on tehty asuttavaksi

Kauniin luonnon läheisyys, lyhyet etäisyydet keskustaan palveluineen, runsaat harrastusmahdollisuudet, rikas kulttuurielämä ja kivat kodit. Siinä muutama syy, miksi kutsumme Porvoota unelmien kotikaupungiksi.

Lue lisää

Utuisia Ruutuja

Sunnuntai 4.6.2017
Kesän myötä vähitellen heräännen luonnon lisäksi heräilee myös tämä laiska bloggaaja talvihorroksestaan. Koko kevään ajan vapaa-aika on kulunut lähinnä liikuntaharrastusten parissa, mutta nyt...